Tuesday, August 9, 2011

Kuih Tahi Kambing

juga dikenali sebagai kuih buah rotan dan kuih bijan..
bile mkn kuih ni..teringat kt arwah nenek..
dulu rajin tlg arwah gentel bnde ni jd bulat2 kecik..
tp skrg da xde sape nk ajak wt kuih tu lagi..
so sape2 y rase nk try wt..pakai la resipi ni..

Bahan-bahan

500 gram tepung pulut
1/2 biji kelapa
4 sudu besar gula pasir
1 biji telur
Bijan secukup nyer

Cara-cara

- 1/2 biji kelapa tadi dicampur dgn 1 gelas air dan diambil santan.
- kemudian 1 biji telur,4 sudu gula dicampurkan kedlm perahan santan & di pukul hingga sebati.
- masukkan tepung pulut ke dlm satu bekas yg besar kemudian masukkan santan sedikit demi sedikit & di uli sehingga menjadi doh yg lembut.(tambah air jika santan tidak mencukupi) & senang utk dibulat-bulatkan.
- adunan yg tlh dibentukkan hendaklah digaulkan dgn bijan dan digoreng dgn minyak yag sederhana panasnya sehingga kuning keemasan.
- diambil dan toskan sehingga sejuk & barulah di simpan kedlm bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment